logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g┼é├│wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R─Ökodzie┼éo       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

 

 

 

 

Przykładowe przepisy na bigos

 

Tradycyjny bigos

Sk┼éadniki: kilogram kapusty kiszonej, ma┼éa g┼é├│wka kapusty bia┼éej, 2 cebule , 2 marchewki, 200 g wo┼éowiny , 200 g wieprzowiny, 200 g drobiu, 250 g kie┼ébasy podw─Ödzanej, 4 szklanki roso┼éu, du┼╝a ┼éy┼╝ka smalcu, ┼éy┼╝ka oleju, 30 g suszonych grzyb├│w, 50 g suszonych ┼Ťliwek, s├│l,  pieprz w ziarnach i mielony, ziele angielskie, 2 li┼Ťcie laurowe, lampka czerwonego wytrawnego wina.

Przygotowanie: Grzyby umy─ç, zala─ç letni─ů wod─ů. Odstawi─ç na noc. ┼Üliwki op┼éuka─ç, r├│wnie┼╝ zala─ç wod─ů i tak zostawi─ç na noc. Nast─Öpnego dnia grzyby podgotowa─ç w wodzie, w kt├│rej si─Ö moczy┼éy. Wyj─ů─ç, pokroi─ç w grube paski.
Cebul─Ö obra─ç, posieka─ç. Podsma┼╝y─ç na ┼éy┼╝ce oleju. Marchewk─Ö obra─ç, pokroi─ç w plasterki. Bia┼é─ů kapust─Ö oczy┼Ťci─ç z wierzchnich li┼Ťci, poszatkowa─ç, ugotowa─ç do mi─Ökko┼Ťci, razem z cebul─ů i marchewk─ů.
Kapust─Ö kiszon─ů zala─ç 4 szklankami roso┼éu. Zagotowa─ç. Podgotowane grzyby wla─ç razem z wod─ů. Gotowa─ç. Po 30 minutach po┼é─ůczy─ç obie kapusty, doda─ç (os─ůczone wcze┼Ťniej i pokrojone) ┼Ťliwki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz li┼Ťcie laurowe.
Mi─Öso op┼éuka─ç, pokroi─ç w kawa┼éki. Osobno podsma┼╝y─ç: wieprzowin─Ö i wo┼éowin─Ö na smalcu, a dr├│b na oleju. Skropi─ç wod─ů i dusi─ç do mi─Ökko┼Ťci. Kie┼ébas─Ö pokroi─ç w kawa┼éki. Potem razem z mi─Ösem i sosem z jego przyrz─ůdzania do┼éo┼╝y─ç do kapusty. Wla─ç wino. Gotowa─ç, a┼╝ sk┼éadniki si─Ö po┼é─ůcz─ů.

Bigos staropolski

Sk┼éadniki: 2kg kiszonej kapusty, kilka ┼Ťliwek suszonych, 4-5 dag suszonych grzybk├│w, 25 dag mi─Ösa wieprzowego od szynki, 25 dag mi─Ösa wieprzowego (karczku), 25 dag ciel─Öciny, 25 dag boczku, 25 dag kie┼ébasy, ziele angielskie, ja┼éowiec, li┼Ťcie laurowe, 2 z─ůbki czosnku, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 10 dag koncentratu pomidorowego, ┬╝ szklanki miodu, ostra papryka, s├│l, pieprz, smalec do sma┼╝enia mi─Ösa.

Przygotowanie: Kapust─Ö op┼éuka─ç w zimnej wodzie (je┼Ťli kapusta jest bardzo kwa┼Ťna kilkakrotnie). W┼éo┼╝y─ç do garnka, zale─ç niewielk─ů ilo┼Ťci─ů wody, w┼éo┼╝y─ç starannie wyp┼éukane suszone grzyby i ┼Ťliwki oraz li┼Ť─ç laurowy, ziele angielskie, ziarna ja┼éowca i ewentualnie kminek (najlepiej zmielony). Gotowa─ç kilka minut, odstawi─ç, poczeka─ç a┼╝ przestygnie i ponownie zagotowa─ç. Czynno┼Ť─ç powtarza─ç kilkakrotnie, a┼╝ kapusta b─Ödzie prawie mi─Ökka. Mi─Ösa i boczek pokroi─ç w kostk─Ö, wymiesza─ç, podsma┼╝y─ç na smalcu, doda─ç zmia┼╝d┼╝ony czosnek. Osobno podsma┼╝y─ç kie┼ébas─Ö, Doda─ç do mi─Ösa, a nast─Öpnie wszystko wymiesza─ç z kapust─ů chwil─Ö podgotowa─ç (wszystko powinno ju┼╝ by─ç mi─Ökkie). Odstawi─ç do wystygni─Öcia. Do kapusty wla─ç wino, doda─ç koncentrat i mi├│d pszczeli. Podgotowa─ç, doprawi─ç sol─ů i pieprzem.

Bigos litewski

Sk┼éadniki: 1 g┼é├│wka kapusty bia┼éej, 1 kg kapusty kiszonej niezbyt kwa┼Ťnej, 2 cebule, 500 g t┼éustej wieprzowiny, kawa┼é zaj─ůca, 500 g pieczeni wo┼éowej, 2 ┼éy┼╝ki smalcu, 300 g kie┼ébasy, 2 ┼éy┼╝ki m─ůki, 6 du┼╝ych z─ůbk├│w czosnku, 250 g suszonych ┼Ťliwek, suszone podgrzybki i borowiki, li┼Ť─ç laurowy, ziele angielskie, po 6 ziaren pieprzu i ja┼éowca, s├│l, pieprz mielony, majeranek do smaku.

Przygotowanie: Kapust─Ö poszatkowa─ç i sparzy─ç wrz─ůtkiem, zala─ç ma┼é─ů ilo┼Ťci─ů wody i ugotowa─ç. Kapust─Ö kiszon─ů przep┼éuka─ç i zasma┼╝y─ç na smalcu. Cebul─Ö podsma┼╝y─ç na z┼éoty kolor. Grzyby obgotowa─ç i pokroi─ç na do┼Ť─ç du┼╝e kawa┼éki. ┼Üliwki suszone wymoczy─ç. T┼éust─ů wieprzowin─Ö i kawa┼éek zaj─ůca udusi─ç w ma┼éej ilo┼Ťci wody z przyprawami i sol─ů. Piecze┼ä wo┼éow─ů poci─ů─ç na kawa┼éki i wraz z sosem doda─ç do mi─Ökkiej ju┼╝ kapusty. Zarumienion─ů cebul─Ö wraz z t┼éuszczem po┼é─ůczy─ç na patelni z m─ůk─ů i rozprowadzi─ç 6 ┼éy┼╝kami zimnej wody, nast─Öpnie wla─ç do kapusty, wymiesza─ç. Oddzielnie podgotowa─ç obsma┼╝on─ů kapust─Ö kiszon─ů, doda─ç do niej grzyby, a gdy b─Ödzie mi─Ökka, po┼é─ůczy─ç ze wszystkimi innymi sk┼éadnikami, doda─ç ┼Ťliwki, przyprawy (pieprz, ja┼éowiec majeranek, li┼Ť─ç laurowy, ziele angielskie) czosnek oraz pokrojon─ů w du┼╝e kawa┼éki kie┼ébas─Ö. Gotowa─ç 1 godzin─Ö. Bigos najlepszy jest na drugi dzie┼ä.

Bigos ┼Ťl─ůski

Sk┼éadniki: 75 dag mi─Ösa wieprzowego (┼éopatka), du┼╝a cebula, 75 dag kapusty kiszonej lub mieszanej), 2 ┼éy┼╝ki smalcu, 2 z─ůbki czosnku, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, s├│l, pieprz, papryka i ewentualnie kminek, 2 ┼éy┼╝ki koncentratu pomidorowego

Na kluski: 50 dag ugotowanych ziemniak├│w, 3 ┼éy┼╝ki m─ůki pszennej, jajko, s├│l

Przygotowanie: ┼üopatk─Ö pokraja─ç w kostk─Ö. W rondlu stopi─ç 2 ┼éy┼╝ki smalcu. Obra─ç cebul─Ö, pokraja─ç w kostk─Ö, obsma┼╝y─ç na smalcu, doda─ç mi─Öso i 2 roztarte z sol─ů z─ůbki czosnku. Mi─Öso po obrumienieniu podla─ç wod─ů i dusi─ç a┼╝ b─Ödzie mi─Ökkie. Osobno ugotowa─ç kapust─Ö z dodatkiem listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego. Po ugotowaniu doda─ç soli, pieprzu i papryki do smaku (kminku lub tymianku, je┼Ťli kto lubi) oraz koncentrat pomidorowy. Kapust─Ö po┼é─ůczy─ç z mi─Ösem.
Z m─ůki, ziemniak├│w i jajek zagnie┼Ť─ç ciasto na kluski, uformowa─ç ma┼ée kopytka i ugotowa─ç w osolonej wodzie. Odcedzi─ç, wymiesza─ç z mi─Ösem i kapust─ů, wstawi─ç na chwile ca┼éo┼Ť─ç do piekarnika. Podawa─ç bardzo gor─ůce.

Bigos gospodarski

Sk┼éadniki: 80 dag kapusty kwaszonej, 10 dag fasoli per┼éowej, 15 dag kie┼ébasy, 25 dag boczku ┼Ťwie┼╝ego, 10 dag ┼Ťliwek, 8 dag cebuli, t┼éuszcz, 100 ml ┼Ťmietany, 2 dag m─ůki, s├│l, pieprz.

Przygotowanie: Fasol─Ö przebra─ç, op┼éuka─ç, zala─ç wod─ů, zagotowa─ç i pozostawi─ç na 2 godz. Nast─Öpnie ugotowa─ç w tej samej wodzie. Kapust─Ö odcisn─ů─ç, pokroi─ç w kostk─Ö razem z boczkiem, zala─ç wrz─ůc─ů wod─ů, zagotowa─ç pod przykryciem. Nast─Öpnie odkry─ç na chwil─Ö i gotowa─ç oko┼éo 50 min na ma┼éym ogniu pod przykryciem. ┼Üliwki umy─ç, wypestkowa─ç, pokroi─ç w paseczki. Cebul─Ö obra─ç, op┼éuka─ç, drobno pokroi─ç, usma┼╝y─ç doda─ç m─ůk─Ö, lekko zrumieni─ç, po┼é─ůczy─ç z kapust─ů, ┼Ťliwkami, fasol─ů, ┼Ťmietan─ů oraz obran─ů z os┼éonki i pokrojon─ů w p├│┼éplasterki kie┼ébas─ů, dusi─ç kilka minut, doprawi─ç.

Bigos bez kapusty

Składniki: 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg ogórków kiszonych, 1/2 kg marchwi, 25 dag papryki czerwonej, 25 dag boczku, 25 dag kiełbasy, 20 dag przecieru pomidorowego, sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie: Pieczarki pokroi─ç w s┼éupki, a cebul─Ö, kie┼ébas─Ö i boczek w kostk─Ö. Razem prze┼éo┼╝y─ç na patelni─Ö i sma┼╝y─ç. Og├│rki, papryk─Ö i marchewk─Ö pokroi─ç r├│wnie┼╝ w kostk─Ö i sma┼╝y─ç na osobnej patelni. Gdy wszystko si─Ö podsma┼╝y, prze┼éo┼╝y─ç do garnka, doda─ç przecier pomidorowy, podla─ç wod─ů i dusi─ç ok. 40 minut. Doprawi─ç do smaku. Podawa─ç na ciep┼éo z pieczywem.
 

>>>powr├│t<<<

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod─ů redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s─ů wykorzystywane
pliki cookies. Je┼╝eli nie wyra┼╝asz zgody - zmie┼ä ustawienia swojej przegl─ůdarki.

           O serwisie, kontakt, informacje  

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...