logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g艂贸wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R臋kodzie艂o       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

upoluj ebooka kwadrat

 

 

 

Co czym przyprawia膰?

Zupy

 

Fasolowa:
li艣膰 laurowy, czerwona papryka, cebula, estragon.
Barszcz: pieprz czarny, korze艅 pietruszki, li艣膰 laurowy, czosnek, cytryna.
Ros贸艂 z kury: natka pietruszki, papryka czerwona, cebula, cytryna.
Ziemniaczana: natka pietruszki, li艣膰 selera, papryka czerwona, cebula, majeranek, li艣膰 laurowy.
Grzybowa: natka i korze艅 pietruszki, pieprz czarny mielony, cebula, papryka czerwona.
Gulaszowa: cebula, kminek, papryka czerwona, pieprz czarny, owoce papryki zielonej, natka pietruszki.
Owocowa: cynamon, go藕dziki, sk贸rka cytrynowa i pomara艅czowa, wanilia.
Rybna: li艣膰 laurowy, pieprz czarny, papryka czerwona, cebula, korze艅 pietruszki, szafran, czosnek, cytryna.
Buliony: czosnek, cebula, natka pietruszki, korze艅 pietruszki, seler, pieprz czarny, papryka czerwona, papryka zielona (owoce), szafran, imbir, ga艂ka muszkato艂owa.
Z kapusty w艂oskiej: natka pietruszki, pieprz czarny mielony, papryka czerwona, koper, czosnek. Kapu艣niak: cebula, czosnek, koper, papryka czerwona, pieprz czarny, kminek, li艣膰 laurowy, majeranek, bazylia.
Ros贸艂 z wo艂owiny: pieprz, majeranek, tymianek, natka pietruszki, seler, cebula, ziele angielskie, imbir, ga艂ka muszkato艂owa.
Flaki: papryka czerwona, majeranek, czosnek, pieprz czarny mielony.
Pomidorowa: cebula, li艣膰 laurowy, pieprz czarny mielony, natka pietruszki, seler.
Jarzynowa: natka i korze艅 pietruszki, cebula, seler, pieprz czarny, papryka czerwona.

Jarzyny

Fasola: li艣膰 laurowy, cz膮ber, cebula, czosnek, papryka czerwona, korze艅 pietruszki, estragon, koper, bazylia.
Ziemniaki: majeranek, li艣膰 laurowy, cebula, papryka w proszku, pieprz.
Kapusta: cebula, pieprz czarny mielony, papryka czerwona w proszku, cz膮ber, tymianek, kminek.
Kapusta w艂oska: kminek, cebula, czosnek, pieprz czarny mielony, papryka czerwona, majeranek. Soczewica: cz膮ber, li艣膰 laurowy, cebula, papryka czerwona, czosnek, cytryna.
Kapusta kwaszona: papryka czerwona, koper, cebula, bazylia.
Dynia: koper, papryka czerwona w proszku.
Mieszanka warzywna: koper, natka pietruszki, seler, majeranek, cz膮ber.
Groszek zielony: czosnek, cebula, koper, natka pietruszki.

Mi臋sa

Baranina: estragon, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, ziele angielskie, koper, cz膮ber, czosnek, kminek, sza艂wia, cebula, natka pietruszki, mieszanki przyprawowe - chili i curry.
Ciel臋cina: bazylia, majeranek, ga艂ka muszkato艂owa, papryka czerwona, natka pietruszki, pieprz czarny, rozmaryn, sza艂wia, seler, cebula, kapary, mieszanka curry.
Wieprzowina: czosnek, kminek, li艣膰 laurowy, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, sza艂wia, tymianek, cebula, lubczyk, mieszanka curry.
Mi臋so pieczone na ruszcie: majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, ga艂ka muszkato艂owa, bia艂y i czarny pieprz, czosnek, cebula, papryka, pieprz kaje艅ski, mieszanki przyprawowe -- curry, chili.
Ryby: bazylia, cz膮ber, koper, bylica pospolita, trybula ogrodowa, lubczyk, li艣膰 laurowy, papryka, pieprz, seler, tymianek, cebula.
Wo艂owina: koper, czosnek, kminek, lubczyk, li艣膰 laurowy, majeranek, oregano, papryka czerwona, pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, ja艂owiec, cebula, mieszanki przyprawowe - chili i curry.
Dr贸b: cz膮ber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler, rozmaryn, tymianek, cebula, mieszanka przyprawowa curry.
Dziczyzna: estragon, li艣膰 laurowy, kapary, pieprz czarny, go藕dziki, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, ja艂owiec.

Sa艂atki i sur贸wki

Z  ziemniak贸w: cebula, pieprz czarny mielony, seler, natka pietruszki, hyzop lekarski, estragon.
膯wik艂a: kminek, chrzan, cz膮ber, melisa, kapary.
Z kapusty: kminek.
Z pomidor贸w: szczypiorek, natka pietruszki, pieprz czarny mielony, bazylia, cytryna.
Z rzodkiewki: kminek, szczypior, cytryna, pieprz czarny mielony.
Z og贸rk贸w: koper, natka pietruszki, sok cytrynowy, pieprz czarny mielony, papryka, czosnek.
Z mieszanki  warzyw: cebula, pieprz czarny mielony, cytryna, musztarda, szczypior, czosnek, bazylia, estragon, bak艂a偶any.
Z zielonego groszku: estragon, melisa, cz膮ber.

Inne potrawy

Omlet z jaj: natka pietruszki, papryka zielona, cebula, szczypiorek, pieprz, bazylia, estragon, papryka czerwona (w proszku).
Potrawy z sera: kminek, papryka, pieprz czarny mielony, kapary, szczypiorek, cebula, selery, koper, chrzan, rzodkiewki.
Kompoty: cytryna, cynamon, go藕dziki, rabarbar, grape-fruit.

Opracowano na podstawie ksi膮偶ki: "Ro艣liny przyprawowe i przyprawy? Valimos Romvary PWRiL 1987

>>>powr贸t<<<
 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod膮 redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s膮 wykorzystywane
pliki cookies. Je偶eli nie wyra偶asz zgody - zmie艅 ustawienia swojej przegl膮darki.

           O serwisie, kontakt, informacje  

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...