logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona główna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       Rękodzieło       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

 

 

 

 

Dipy – pyszne sosy na zimno

Dip to nic innego jak bardzo gęsty sos do potraw podkreślający ich smak. Wszelkie tego typu sosy są doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Podczas spotkań towarzyskich na wolnym powietrzu warto z nich korzystać i przygotowywać ich więcej aby nasi goście mogli sobie dowolnie je dobierać w zależności od upodobań smakowych. Wiadomo, że nie każdy ma ochotę na karczek z grilla doprawiony czosnkowym dipem chociażby z powodu charakterystycznego zapachu.
Poza tym zestaw kilku sosów umieszczonych w małych miseczkach obok sobie stanowi ładną dekorację stołu czy to w mieszkaniu czy na wolnym powietrzu.

 



Dipy mogą być stosowane do mięs ale nie tylko. Dla tych którzy nie przepadają za mięsem może to być smaczny dodatek do warzyw. Młode marchewki, kalafior, seler naciowy, ogórki, rzodkiewka, papryka i wiele innych warzyw doskonale smakuje kiedy będziemy je maczać w smacznych i aromatycznych dipach. Można na bardzo dużym talerzu po środku umieścić małe miseczki z sosami a dookoła nich pokrojone warzywa. Zamiast warzyw można też przygotować koreczki, które goście przed spożyciem będą maczać w dipach.

Podstawowe składniki dipów:

- jogurt (gęsty), serek, śmietana lub majonez
- dodatki przyprawowe: sól, pieprz, czosnek oraz inne pikantne przyprawy
- inne dodatki: szczypiorek, łosoś, tuńczyk, wędlina, chrzan, ogórki, żółty ser, pomidory, papryka itp.

 

 

dipZobacz przepisy na dipy

 

 

 

 

 

 

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgodą redakcji
W serwisie ABC Gospodyni są wykorzystywane
pliki cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.

           O serwisie, kontakt, informacje  

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...