logo_abcgospodyni

 

 

 

Strona g┼é├│wna       Poradnik domowy       Gotowanie       Dzieci       Zdrowie i uroda       Praca       Projekty       R─Ökodzie┼éo       Rozrywka         Gratisy       Blog

    

 

 

 

 

 

 

 

Perliczka Wielkopolska ÔÇô klejnot na talerzu

Perliczka to szlachetny gatunek drobiu, ceniony ze wzgl─Ödu na szczeg├│lne walory smakowe i od┼╝ywcze. Dzi─Öki lekkiemu akcentowi dziczyzny zas┼éuguje na miano dania wykwintnego, za┼Ť jej warto┼Ťciowe mi─Öso zadowoli niejednego zwolennika zdrowej ┼╝ywno┼Ťci. W przesz┼éo┼Ťci zajmowa┼éa honorowe miejsce w tradycyjnej kuchni polskiej, dzi┼Ť r├│wnie┼╝ mo┼╝emy przyrz─ůdzi─ç wyrafinowane specja┼éy na bazie Perliczki Wielkopolskiej firmy DROP S.A.

 

Perliczka Wielkopolska to pierwszy tego typu rodzimy produkt na rynku. Zapewni nam nowe doznania smakowe i wzbogaci diet─Ö o warto┼Ťciowe substancje, kt├│rych pr├│┼╝no szuka─ç w innych gatunkach mi─Ösa. Perliczka bowiem ┼é─ůczy wszystko, co najlepsze: ma┼é─ů ilo┼Ť─ç t┼éuszcz├│w zwierz─Öcych przy du┼╝ym udziale wysokogatunkowego bia┼éka, a dodatkowo ÔÇô niezapomniany smak. To dobra wiadomo┼Ť─ç dla tych, kt├│rzy z powod├│w zdrowotnych zmuszeni s─ů do przestrzegania rygor├│w diety, ale nie chc─ů rezygnowa─ç z wyrazistych, aromatycznych potraw. Mi─Öso perliczki jest doskona┼é─ů propozycj─ů dla wszystkich, kt├│rzy pragn─ů czerpa─ç z posi┼ék├│w zdrowie i witaln─ů si┼é─Ö. Warto pami─Öta─ç, ┼╝e dr├│b jest zdecydowanie l┼╝ej strawny ni┼╝ inne gatunki mi─Ösa. Na uwag─Ö zas┼éuguje fakt, i┼╝ perliczka zawiera najmniej t┼éuszczu spo┼Ťr├│d ptak├│w hodowlanych (jedynie ok. 9%), co w konsekwencji oznacza nisk─ů warto┼Ť─ç energetyczn─ů (160 kcal na 100g). Czyni j─ů to idealnym posi┼ékiem dla dbaj─ůcych o prawid┼éow─ů wag─Ö. Ponadto Perliczka Wielkopolska jest bogata w nienasycone kwasy t┼éuszczowe, niezb─Ödne do w┼éa┼Ťciwego funkcjonowania organizmu, oraz ma┼é─ů ilo┼Ť─ç cholesterolu. Wyr├│┼╝nia si─Ö zatem na tle produkt├│w pochodzenia zwierz─Öcego, kt├│re zawieraj─ů przewa┼╝nie nasycone kwasy t┼éuszczowe, przyczyniaj─ůce si─Ö do podwy┼╝szenia poziomu cholesterolu we krwi, co z kolei mo┼╝e prowadzi─ç do powa┼╝nych chor├│b uk┼éadu kr─ů┼╝enia. Zalet─ů Perliczki Wielkopolskiej jest tak┼╝e wi─Öksza ni┼╝ w innych gatunkach mi─Ösa zawarto┼Ť─ç bia┼éka. To czyni j─ů niezwykle po┼╝─ůdanym produktem w dietach wysokobia┼ékowych, wskazanych u rekonwalescent├│w po powa┼╝nych schorzeniach uk┼éadu pokarmowego ÔÇô szczeg├│lnie w─ůtroby czy ┼╝o┼é─ůdka. Pami─Ötajmy, ┼╝e wysokogatunkowe bia┼éko, jakiego dostarczymy organizmowi racz─ůc si─Ö potrawami z perliczki, jest niezb─Ödne ka┼╝demu organizmowi do regeneracji zniszczonych kom├│rek. Dbaj─ůcych o m┼éodo┼Ť─ç sk├│ry oraz dobr─ů kondycj─Ö ko┼Ťci i staw├│w ucieszy poka┼║na zawarto┼Ť─ç dobroczynnego kolagenu.

Delikatne mi─Öso Perliczki Wielkopolskiej mo┼╝e sta─ç si─Ö doskona┼éym sk┼éadnikiem wszelkich diet, za┼Ť preferuj─ůcym wyrafinowane smaki oferuje niezliczone mo┼╝liwo┼Ťci realizacji inwencji tw├│rczej. Do┼Ť─ç ciemna barwa, soczysto┼Ť─ç, wyrazisty i finezyjny aromat upodabnia j─ů bardziej do dziczyzny ni┼╝ drobiu hodowlanego. Dzi─Öki specjalnej hodowli ÔÇô warunkom zbli┼╝onym do naturalnych i wy┼é─ůcznie naturalnym paszom ÔÇô wydobywa si─Ö z mi─Ösa jego najlepsze walory. W odr├│┼╝nieniu od dziczyzny natomiast, ┼éagodne mi─Öso perliczki nie wymaga skomplikowanych przygotowa┼ä: danie znakomicie smakuje nawet bez d┼éugiego marynowania, a obr├│bka termiczna nie zajmuje wiele czasu. Jest idealne dla pocz─ůtkuj─ůcych, gdy┼╝ nie wymaga wielkich umiej─Ötno┼Ťci kulinarnych. Zawsze za to zachwyci niecodziennym smakiem i wyrafinowanym charakterem. Warto znale┼║─ç ulubiony spos├│b przyrz─ůdzania perliczki, aby doceni─ç jej niecodzienny smak i zdrowotne walory.

Perliczka po staropolsku

perliczka-po-staropolskuSkładniki:

  • tuszka perliczki 1,3 - 1,5 kg
  • 15 dag s┼éoniny, 3-4 szerokie p┼éaty, a reszt─Ö przygotowa─ç do szpikowania
  • 2 dag bu┼éki tartej
  • 5 dag mas┼éa
  • s├│l, pieprz, rozmaryn do smaku

Tuszk─Ö perliczki op┼éuka─ç i osuszy─ç, naszpikowa─ç s┼éonin─ů, posypa─ç sol─ů, pieprzem i rozmarynem od wewn─ůtrz i zewn─ůtrz, ob┼éo┼╝y─ç szerokimi plastrami s┼éoniny i owin─ů─ç nitk─ů. Od┼éo┼╝y─ç w ch┼éodne miejsce. Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu ┼╝aroodpornym w temperaturze 180┬░C ok. 1 godzin─Ö. Pod koniec pieczenia posypa─ç tuszk─Ö bu┼ék─ů tart─ů, zwi─Ökszy─ç temp. do 230┬░C i polewa─ç rozpuszczonym mas┼éem. Piec do momentu a┼╝ sk├│rka nabierze pe┼énego, z┼éocistego koloru.

Rolada z perliczki

perliczka-roladaSkładniki:

  • tuszka perliczki 1,3 - 1,5 kg
  • boczek w─Ödzony parzony
  • 2 z─ůbki czosnku
  • majeranek, s├│l, pieprz,
  • papryka

Perliczk─Ö umy─ç i wytrybowa─ç z ko┼Ťci. Mi─Öso delikatnie rozbi─ç t┼éuczkiem, posypa─ç delikatnie sol─ů, pieprzem, majerankiem, papryk─ů i natrze─ç czosnkiem. Na tak przygotowan─ů tuszk─Ö u┼éo┼╝y─ç pokrojony w plastry boczek w─Ödzony parzony, ca┼éo┼Ť─ç starannie zwin─ů─ç w rolad─Ö, owin─ů─ç w foli─Ö aluminiow─ů. Piec w temp. 150┬░C ok. 45 min. Po 45 min. odwin─ů─ç z folii i piec 15 min. w temp.180┬░C. Podawa─ç pokrojon─ů w plastry.

Filety z perlicy z zielonym pieprzem

perliczka-filetySkładniki:

  • 4 filety z Perlicy Wielkopolskiej DROP
  • 20 dag mas┼éa
  • 2 dymki
  • 4 ┼éy┼╝ki g─Östej s┼éodkiej ┼Ťmietany
  • 2 ┼éy┼╝ki zielonego pieprzu

Rozpu┼Ťci─ç na patelni mas┼éo i zarumieni─ç r├│wno przyprawione sol─ů i pieprzem filety. Dorzuci─ç posiekana dymk─Ö i piec pod przykryciem na ma┼éym ogniu przez ok. 5 - 8 minut. Po tym czasie doda─ç pieprz zielony i ┼Ťmietan─Ö, dobrze wymiesza─ç i dusi─ç jeszcze przez 8 - 10 minut. Podawa─ç z ry┼╝em lub pieczonymi ─çwiartkami ziemniak├│w.

Perlica wenecka

perliczka-weneckaSkładniki:

  • tuszka Perliczki Wielkopolskiej DROP (1,2 - 1,3 kg)
  • 4 dag mas┼éa lub margaryny
  • 5 dag grubej s┼éoniny w ca┼éo┼Ťci
  • olej
  • 1 szklanka bia┼éego wytrawnego wina
  • 4-5 du┼╝ych pomidor├│w obranych ze sk├│rki
  • 2-3 go┼║dziki
  • s├│l, pieprz, ga┼éka muszkato┼éowa, natka pietruszki

Umyt─ů perliczk─Ö natrze─ç dok┼éadnie sol─ů i pieprzem, w┼éo┼╝y─ç do g┼é─Öbokiego naczynia ┼╝aroodpornego (lub brytfanny), pola─ç roztopionym mas┼éem i 3-4 ┼éy┼╝kami oleju, doda─ç pokrojon─ů w kostk─Ö s┼éonin─Ö, go┼║dziki, opr├│szy─ç odrobin─ů startej ga┼éki muszkato┼éowej. Podroby i szyj─Ö gotowa─ç osobno do mi─Ökko┼Ťci w osolonej wodzie i wystudzi─ç, z szyi wydzieli─ç mi─Öso i razem z podrobami drobno pokroi─ç Perliczk─Ö wstawi─ç do gor─ůcego piekarnika i zrumieni─ç na ostrym ogniu 230 st. C, po czym zmniejszy─ç p┼éomie┼ä 180 st. C i doda─ç do mi─Ösa pokrojone w cz─ůstki pomidory oraz wcze┼Ťniej przygotowane mi─Öso z szyi i podroby. Ca┼éo┼Ť─ç podla─ç winem, przykry─ç foli─ů aluminiow─ů i dusi─ç do mi─Ökko┼Ťci polewaj─ůc raz po raz sokiem spod pieczeni. Nast─Öpnie zdj─ů─ç foli─Ö, przypiec mi─Öso na z┼éoty kolor, wyj─ů─ç z sosu (sos nie powinien by─ç zbyt g─Östy).
Sos przecedzi─ç przez sitko, odparowa─ç do konsystencji miodu, doda─ç przygotowane i rozdrobnione wcze┼Ťniej podroby i mi─Öso, doprawi─ç sol─ů, pieprzem i przela─ç do sosjerki.

Informacja prasowa DROP S.A.

>> powr├│t do archiwum<<

  Co to jest RSS?

Created by Danuta Popowicz, Gliwice 2005 - 2014
Kopiowanie tylko za zgod─ů redakcji
W serwisie ABC Gospodyni s─ů wykorzystywane
pliki cookies. Je┼╝eli nie wyra┼╝asz zgody - zmie┼ä ustawienia swojej przegl─ůdarki.

           O serwisie, kontakt, informacje  

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...