Placki warzywne to świetny sposób na zdrowe i smaczne danie obiadowe. Wielkim plusem jest to, że do ich przygotowanie nie trzeba mieć ani wysokich umiejętności kulinarnych, ani wiele czasu.
Czemu warto jeść warzywa?
Warzywa są podstawą zdrowej diety – według ekspertów powinny stanowić ok. 75% naszego dziennego zapotrzebowania. Powinniśmy je regularnie jeść, ponieważ są źródłem bogatym w wartości odżywcze przy jednoczesnej niskiej kaloryczności.
Różne warzywa posiadają rozmaite właściwości, dlatego więc warto, aby na nasze talerzy były… kolorowe! Ze względu na barwę jarzyny dzieli się na:
- zielone, które zawierają chlorofil (pomaga on m.in. zachować równowagę zasadowo-kwasową, wspomóc proces trawienia czy poprawić kondycję skóry);
- czerwone, w których znaleźć można potężne dawki likopenu o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, potasu wspomagającego pracę serca oraz antocyjanów uszczelniających naczynia krwionośne;
- fioletowe będące obfitym źródłem antocyjanozydów zmniejszających ryzyko powstania chorób układu krążenia.
Czym są placki ziemniaczane?
Siła placków tkwi w ich prostocie. Tradycyjnie przyrządza się je z ziemniaków, smażąc na oleju bądź smalcu. Brzmi mało dietetycznie? Na szczęście coraz większą popularnością cieszą się warzywne wariacje na temat tej potrawy. Jesteście ich ciekawi? Zatem czytajcie dalej!
Przepisy na placki warzywne
Czas na najważniejszą część, czyli przepisy. Oto nasze plackowe przepisy z warzywami w roli głównej:
- https://uwielbiam.pl/przepis/placki-ziemniaczane-z-cukinia-i-marchewka – pyszne placki ziemniaczane z cukinią i marchewką;
- https://uwielbiam.pl/przepis/placki-kukurydziane-z-szalotka-i-czosnkiem – delikatne placki z mąki pszennej, kukurydzy i szalotki o lekkim czosnkowym posmaku;
- https://uwielbiam.pl/przepis/placki-z-cukinii-4 – placki cukinii, które można jeść na słodko lub słono;
- https://uwielbiam.pl/przepis/placki-z-kalafiora-z-salsa-z-pomidorow – placki z kalafiora podawane z salsą pomidorową.
Życzymy udanej plackowej uczty!