Dlaczego kawa z kawiarni smakuje tak wyśmienicie? Po części to zasługa wysokiej jakości ziaren i umiejętności baristy, jednak w dużej mierze do smaku kawy przyczynia się także ekspres, w jakim została ona przygotowana. Dziś do wyboru są różnego rodzaju ekspresy do kawy, z których amatorzy mogą korzystać także w domu. Czym różnią się poszczególne warianty?
Kolbowy ekspres ciśnieniowy
Mało kto wybiera kolbowy ekspres ciśnieniowy do domu. Wynika to z prostej przyczyny – taki sprzęt jest najdroższy, a ponadto wymaga profesjonalnej wiedzy do poprawnej obsługi. Jednak to właśnie za pomocą kolbowego ekspresu ciśnieniowego można przygotować klasyczne, włoskie espresso. Taka kawa charakteryzuje się mocnym, wyrazistym smakiem, głębokim body oraz aksamitną cremą.
Automatyczny ekspres ciśnieniowy
Tańszy wariant kolbowego ekspresu ciśnieniowego stanowi ekspres automatyczny. Jego szczególny atut to prosta obsługa. Automatyczne ekspresy do kawy mają wbudowane młynki i proste interfejsy, które umożliwiają wybór określonego rodzaju kawy za jednym kliknięciem. Ekspresy z systemami mlecznymi umożliwiają również przygotowywanie cappuccino czy caffe latte. Dodatkowy atut tego rodzaju ekspresów do kawy stanowią ich automatyczne tryby czyszczenia i odkamieniania.
Ekspresy do kawy kapsułkowe
Jeszcze tańsze od automatycznych ekspresów ciśnieniowych są kapsułkowe ekspresy do kawy. Mimo prostej konstrukcji wciąż wytwarzają wysokie ciśnienie, które nadaje kawie głęboki smak i aromat. Wymagają stosowania specjalnych kapsułek, które są szczególnie wygodne w użyciu. Zawierają kawę o odpowiednich proporcjach i stopniu mielenia, dlatego osoba obsługująca ekspres nie musi mieć szerokiej wiedzy baristycznej. Ekspresy do kawy kapsułkowe zajmują także niewiele miejsca. Różne rodzaje kapsułek pozwalają na przygotowywanie kaw czarnych, mlecznych i aromatyzowanych.
Przelewowe ekspresy do kawy
Klasyczny ekspres do kawy z dzbankiem to świetne rozwiązanie dla minimalistów. Wymaga stosowania grubiej mielonej kawy i filtrów papierowych. Za jednym razem możesz przygotować kawę dla dużej liczby gości i rozlewać ją bezpośrednio do kubków czy filiżanek. Alternatywna metoda przelewowa pozwala na stosowanie jaśniej palonych ziaren kawy, które charakteryzują się owocowym smakiem i przyjemną, orzeźwiającą kwasowością.