Ciasto marchewkowe z polewą

Domowe ciasto to zawsze świetny sposób na deser dla rodziny a także dla naszych gości. Chociaż ciasta możemy kupić w cukierni niedaleko a wybór jest z pewnością rozmaity to i tak nic nie może równać się z własnoręcznie przyrządzonym wypiekiem. Pomysłów na ciasta mamy mnóstwo zaś każda dobra gospodyni potrafi zrobić pyszny deser i zaskoczyć nim swoich gości. Ciasta drożdżowe, serniki, biszkopty czy keksy – któż ich nie lubi?
Oprócz tradycyjnych ciast możemy również spróbować poeksperymentować w kuchni i popuścić wodze fantazji przygotowując zupełnie inne ciasto, którego wcześniej nie mieliśmy okazji skosztować. Wiele osób kojarzy marchewkę wyłącznie z dodatkiem pojawiającym się na stole na przykład w postaci surówki obiadowej. To błąd ponieważ marchewkapze być także składnikiem pysznego ciasta z polewą.
Wypiek smakuje znakomicie a w połączeniu z polewą z kremowego serka jest ciastem idealnym. Warto wypróbować ten przepis i poczęstować ciastem naszych domowników, gości, przyjaciół – wszystkich tych, którym życzymy dobrze.

Składniki i przepis

Na ciasto potrzebujemy kilku marchewek (trzy-cztery sztuki), półtorej szklanki mąki, cztery jajka, szklankę oleju, szklankę cukru, po łyżeczce proszku do pieczenia, przyprawy do piernika i cynamonu, płaską łyżeczkę sody, łyżkę cukru wanilinowego, szklankę pokrojonych orzechów włoskich i pół łyżeczki soli.
Na polewę potrzebujemy 10 dag słonego, kremowego serka, pięć łyżek cukru pudru i dwie łyżki masła.

Przygotowanie ciasta marchewkowego zaczynamy od starcia marchewek na tarce o drobnych oczkach. Jajka wbijamy do miseczki, miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym przez około trzy minuty. W trakcie mieszania dolewamy olej. Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i sodą i tak otrzymaną mieszankę również dorzucamy do miseczki, cały czas ubijając. Ciasto będzie gotowe gdy uzyskamy gęstą konsystencję. Wówczas wsypujemy cynamon i przyprawę do piernika. Dodajemy także starte, odciśnięte marchewki i szklankę pokrojonych orzechów włoskich, całość ponownie mieszamy.
Przygotowujemy formę-tortownicę, wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około czterdzieści pięć minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę: masło ucieramy mikserem. Miksując dodajemy po łyżeczce serka a potem wsypujemy cukier puder (opcjonalnie możemy zastąpić cukier puder trzema łyżeczkami miodu).
Gdy ciasto będzie upieczone i wystygnie, smarujemy jego wierzch polewą po czym odstawiamy do schłodzenia w lodówce. Smacznego!

Related Posts