Domowe recepty na ratowanie dań.

Kuchnia to miejsce w jakim karmione są zmysły smaku. Niestety, czasami zdarza się dodać za dużo soli bądź czosnku, przez co smak jedzenia nie przypomina tego, jakim zachwycają się goście na kolacjach wydawanych przez Magdę Gessler.
Wiele osób czując przesoloną potrawę zwyczajnie ją wyrzuca, myśląc, że nie uda się jej uratować. Są jednak sposoby aby znalazła się na stole, ku uciesze zgłodniałych biesiadników.


Przesolona zupa to zmora, z którą można sobie poradzić na kilka sposobów. Pierwszy z nich to, włożenie i ugotowanie w niej ziemniaków, które ostatecznie należy wyjąć przed podaniem. Warzywo to podziała jak gąbka, która przyjmie nadmiar tego artykułu spożywczego, czyniąc potrawę gotową do spożycia. Kolejnym sposobem na zneutralizowanie soli w potrawie jest dodanie do niej łyżeczki cukru bądź jego zdrowszego odpowiednika czyli miodu. Produkty te wyrównają smak a przy okazji wzbogacą go o dodatkową nutę.
Przygotowując ostrą potrawę łatwo przesadzić z przyprawami, które mogą spowodować, że po spożyciu „zioniemy ogniem”. Z uwagi na fakt, iż nie każdy jest zwolennikiem pikanterii na talerzu, możemy zaradzić temu na dwa sposoby: dodając zapachu waniliowego, który pozbawi nadmiernej ostrości potrawę, bądź wkładając do np. sosu przecier jabłkowy, który stopniowo wyrówna jego ostry smak.
O ile w sezonie zimowym zapach czosnku, mimo, iż może nie najprzyjemniejszy to jednak nie dziwi o tyle zbyt dużo tej przyprawy w potrawie potrafi popsuć nawet najwykwintniejsze danie. Doświadczone gospodynie domowe wiedzą, że najprostszym sposobem na neutralizację tego warzywa jest dodanie do jedzenia pietruszki, która wychwyci zbyt dynamiczny smak czosnku. Warto pamiętać, że po około 10 minutach, pietruszkę należy wyjąć i zutylizować.


W obecnych czasach, gdzie króluje zdecydowanie zdrowy tryb życia a tym samym niskokaloryczne jedzenie nie zawierające dużej dawki tłuszczu, o ból głowy może przyprawić mięso, które puszcza dużo tłuszczu. Gdy będzie to dotyczyło naszej potrawy wystarczy, że włożymy liść kapusty a w mig tłuszcz „oblepi” go, dzięki czemu nie będziemy mieli problemu z zebraniem go na łyżkę. Mniej zdrowym sposobem na pozbycie się go z dania, jest dodanie odrobiny sody oczyszczonej. Tak samo jak w przypadku nadmanganianu potasu dodawanego do kąpieli należy wykazać delikatność w dozowaniu tak samo i w przypadku sody oczyszczonej należy zachować ostrożność aby z chęci „naprawy potrawy” nie doprowadzić do zepsucia jej smaku.
Szybkie i łatwe gotowanie to marzenie każdej Pani domu. Dzięki wyżej wymienionym poradom na pewno takie będzie a zapachy wydobywające się z kuchni będą przyciągały nie tylko domowników.

Related Posts