Pozostałe

Gdzie grillować? Najpopularniejsze propozycje na nadchodzący sezon grillowy

Sezon grillowy w naszym kraju co roku przyciąga nowych, świeżych, początkujących grill-masterów. Fakt ten nie powinien jednak nikogo dziwić. Możliwość przygotowania bardzo ciekawych dań i spędzenie czasu na świeżym powietrzu to ogromna przyjemność. Z tego względu rynek co roku zalewają coraz to nowsze propozycje urządzeń do grillowania, a wśród nich zarówno te świetnie wykonane i godne zakupu, jak i te, których lepiej unikać.

Ile trwa sezon grillowy w Polsce?

Sezon grillowy w Polsce zaczyna się w maju, a kończy we wrześniu. To czas, w którym większość początkujących grill-masterów rozgląda się za nowym sprzętem, na którym będą w stanie przygotować nowe, znalezione w sieci lub książkach kucharskich dania. Inni z kolei naprawiają swoje stare urządzenia, a jeszcze inni wyciągają nowe, zakupione jeszcze w zimie sprzęty najwyższej klasy. Wszystkich z nich łączy jedno – chęć przygotowania naprawdę ciekawych dań, które są w stanie zaspokoić oczekiwania podniebienia dosłownie każdego.

Sezon grillowy trwa tak naprawdę do końca września, choć tak naprawdę jest ruchomy. Zimna i nieprzyjemna jesień czasami nadchodzi jeszcze w trakcie trwania sezonu, a wypoczynek w chłodzie i wietrze na świeżym powietrzu nie należy do przyjemnych. Oznacza to, że zdecydowanie warto wykorzystać cały dany nam czas i swój nowy grill obrotowy.

Sezon grillowy rozpocznij od zakupu właściwego sprzętu

W trakcie przyrządzania potraw na grillu liczy się przede wszystkim jego jakość. To właśnie sprzęt ma podstawowy wpływ na czas przygotowywania potraw, na ich późniejszy smak oraz na dalszą obróbkę cieplną. Z tego też powodu warto, aby był jak najwyższej jakości, na jaką będziemy sobie w stanie pozwolić.

Warto, aby całe urządzenie było wykonane ze stali nierdzewnej, która opiera się zewnętrznym warunkom użytkowania jak nic innego. Nie rozwijają się na niej standardowe uszkodzenia, takie jak ogniska rdzy czy pęknięcia, a przy zastosowaniu specjalnej powłoki zabezpieczającej jest w zasadzie wieczna.

Istotne jest także, aby ruszt był żeliwny lub stalowy, ale w tym przypadku wyłącznie z ceramiczną powłoką. Dzięki temu zachowuje swoją użyteczność przez wiele lat, łatwo go utrzymać w czystości, a dzięki dużej wadze jest stabilny i w pełni odporny na działanie bardzo wysokiej temperatury.

Sezon na balkonie

Jeśli planujesz sezon na balkonie, koniecznie wybierz grilla gazowego lub elektrycznego. W ten sposób grillowanie nie będzie uciążliwe dla sąsiadów mieszkających tuż za ścianą, a tym bardziej dla tych, którzy mieszkają nieco dalej. Nie generują bowiem w ogóle dymu i są w pełni dopuszczone do użytkowania w zabudowaniu wielorodzinnym z tą jednak uwagą, że muszą być odpowiednio zabezpieczone w trakcie użytkowania.

Sezon w ogrodzie

Sezon w ogrodzie otwiera wiele możliwości względem przyrządzania nowych i ciekawych potraw. W tym przypadku warto zdecydować się na grill obrotowy, który jest bardzo prosty w użytkowaniu i powinien sprawdzić się także w sytuacji, gdy grill-master dopiero rozpoczyna swoją długą podróż aż na sam szczyt. Urządzenie powinno pochodzić od dobrego producenta, aby zachować dostęp do części zamiennych oraz dodatkowych akcesoriów.

źródło zdjęć: freepik.com

Similar Posts