Pachnąca jajecznica, chrupiące bułeczki z masłem, rozpływające się w ustach jajka sadzone… w wielu domach śniadanie nie może się obejść bez tych podstawowych składników. Zaliczane do nabiału masło i jajka są również ważnym elementem różnych innych potraw, deserów i wypieków, nadając im niepowtarzalnego aromatu oraz odpowiedniej konsystencji. Dlaczego warto je stosować w domowej kuchni?
Jajka na wiele sposobów
Jajka stanowiły ważny element diety człowieka już od początku jego istnienia, a potem na drodze dalszego rozwoju. Dawniej podbierano je dzikim ptakom, obecnie najczęściej spożywane są jajka pochodzące od drobiu hodowlanego (kurze, indycze, przepiórcze, kacze). Do dziś są cenione jako źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin oraz wielu składników odżywczych. Smak i odcień żółtka w dużej mierze zależy od sposobu chowu oraz rodzaju pożywienia dawanego kurom, dlatego wybierając jajka, warto zwrócić uwagę na specjalny kod znajdujący się na skorupce, który informuje o systemie hodowli. Jajka z numerem 3 pochodzą od kur z chowu klatkowego, 2 – ściółkowego, 1 – hodowanego na wolnym wybiegu, a 0 – z produkcji ekologicznej, tzn. od kur żywionych paszą bez GMO czy antybiotyków.
Jajka można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Oczywiście do najbardziej popularnych należy jajecznica, sadzone, omlet czy jajka gotowane, ale w niektórych kuchniach świata po odpowiednim przygotowaniu są prawdziwie egzotycznym rarytasem, np. chińskie jaja na niebiesko (fermentowane przez kilka tygodni), berlińskie jajka kiszone czy wietnamski balut (gotowane jajka z zarodkiem).
Wśród całego nabiału jajka są również najpopularniejszym i nieraz podstawowym składnikiem wielu potraw, a zwłaszcza różnorodnych ciast, kremów, sufletów, sznycli czy likieru jajecznego. Po ugotowaniu na twardo używane są także jako nadzienie oraz składnik spajający np. w kotletach mielonych.
Masło w kuchni – skład i zastosowanie
Wyjątkowy smak oraz aromat masła sprawiają, że jest ono wszechstronnie stosowane i należy do najczęściej wykorzystywanych produktów kulinarnych. Wiele dań zarówno wytrawnych, jak i tych przyjemnie słodkich bazuje właśnie na tej odmianie tłuszczu. Doskonale podkreśla on zarówno smak, jak i aromat przygotowywanych potraw. Dobrej jakości masło w ponad 70% jest mieszanką tłuszczy występujących naturalnie w krowim mleku. Resztę stanowią składniki białkowe, odrobina wody, mikro- i makroelementy (m.in. fosfor, wapń, potas, cynk) oraz duże ilości witaminy A, D i E.
Masło jest nie tylko smacznym smarowidłem do pieczywa, lecz także ważnym składnikiem wielu potraw. To właśnie ono nadaje odpowiedniej gęstości oraz delikatnie śmietankowego smaku kremom i masom tortowym, a dodane do sosów lub zup sprawia, że stają się przyjemnie aksamitne. Masło jest również niezbędnym składnikiem przy wyrobie takich słodkości jak babeczki czy kruche i francuskie ciasta oraz wytrawnych rolad – kotletów devolay czy pysznych smażonych krewetek.