Ze śmietaną, z cukrem, z mięsnym sosem… Zapewne każdy z nas szybko udzieli odpowiedzi na pytanie o to, jakie placki ziemniaczane lubi najbardziej. Jednocześnie większość nie będzie znała tych ciekawostek!
1. Placki ziemniaczane – znak rozpoznawczy kucharza
Każdy szef kuchni i każda pani domu wie, jak zrobić placki ziemniaczane i ma na nie swój niezawodny przepis. A jednak, gdy zgłębimy temat, okaże się, że te receptury się od siebie różnią. Nie będziemy trzymać w niepewności, nasz ulubiony przepis na placki ziemniaczane znajdziesz tu: https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.placki-ziemniaczane.r_id=Recipe_6952354.html.
2. Wielkopolskie plyndze, czyli placki ziemniaczane
Chrupiące placki ziemniaczane podawane na gorąco, z cukrem i kwaśną, gęstą śmietaną lub ze słodką konfiturą to w Wielkopolsce „plyndze”. To słowo występuje również w gwarowych powiedzeniach w Poznaniu i okolicach. Na przykład: „masz babo plyndz” znaczy „masz babo placek”, a gdy ktoś „leży jak plyndz na patelni” znajduje się w sytuacji bez wyjścia.
3. Placki ziemniaczane po węgiersku?
W wielu restauracjach popularne są placki po węgiersku, czyli serwowane z pikantnym gulaszem z mięsa i warzyw. Co ciekawe na Węgrzech nie je się takiego dania, jest ono jednak już na dobre wpisane w naszą tradycję kulinarną pod tą nazwą. Podobnie jest z resztą z fasolką po bretońsku czy rybą po grecku…
4. Placki ziemniaczane spod samiuśkich Tater
Tradycyjną potrawą kuchni podhalańskiej są placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków nazywane moskolami, a dawniej także góralskim chlebem.
5. Placki po beskidzku
Wypiekane na blasze placki ziemniaczane to tradycyjne danie na terenie Beskidów. Serwuje się je zwykle z masłem, kwaśną śmietaną lub skwarkami.
6. Najlepsze ziemniaki na placki
Wygląd i smak placków zależy od ziemniaków, z których je zrobimy. Najlepsze są odmiany o dużej zawartości skrobi. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków nie udadzą się ze względu na dużą zawartość wody w tych nowalijkach.
7. Placki ziemniaczane po swojsku
Placki ziemniaczane pochodzą wprost z tradycyjnej, polskiej kuchni chłopskiej. To smaczne, sycące, łatwe do przygotowania danie jest jednocześnie tanie i nie wymaga wielu składników. Dawniej zastępowało chleb, a pomysły na dodatek mięsnego czy warzywnego sosu lub tłustej okrasy to zdecydowanie wersje nie tylko późniejsze, ale i „bogatsze”.
8. Chanukowe placki ziemniaczane
Żydowskie placki ziemniaczane nazywane są latkes. Są nieodłącznym elementem świętowania Chanuki. Ziemniaki są tarte na grubych oczkach tarki, a do ciasta można dodawać również inne warzywa, takie jak cebula, marchewka, pietruszka, cukinia, szczypiorek czy seler.
9. Czy można jeść placki ziemniaczane na diecie?
Liczysz kalorie? Nie mamy dla Ciebie dobrych wieści, bo 100g potrawy to około 268kcal. Placki ziemniaczane smażone na tłuszczu nie będą więc ulubionym daniem dietetyków, ale są na liście ulubionych dań wielu Polaków.
10. Placki ziemniaczane mają swoje święto!
Kalendarz świąt nietypowych informuje, że 13. listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych. Cóż, skoro tak, i tego dnia nie może zabraknąć ich na talerzach! Aż chce się powiedzieć: smacznego!