Piekarnik to najczęściej chyba wykorzystywane urządzenie w dzisiejszej, nowoczesnej kuchni. Każda gospodyni domowa, każdy szef kuchni, ma dostęp do piekarnika. Aby jednak w pełni wykorzystać możliwości tego urządzenia, a więc aby wypiekać możliwie wysokiej jakości produkty spożywcze, chleb lub wszelakie ciasta, potrzebna jest odpowiednia wiedza. Wiedza o tym, jak w pełni wykorzystać piekarnik. Bo pieczenie to prawdziwa sztuka.,
Jak działa piekarnik? Termostat odczytuje temperaturę wewnątrz piekarnika i odpowiednio uruchamia lub wyłącza grzałki, w zależności od temperatury, którą użytkownik ustawił. Niestety powoduje to, że temperatura wewnątrz urządzenia nie jest stała. Zmienia się. Obniża, następnie gwałtownie rośnie, gdy uruchamiane są grzałki. Temperatura może też gwałtownie obniżyć się, gdy otwieramy drzwi piekarnika, by sprawdzić stan naszego wypieku. Niektóre ciasta reagują na takie obniżenie temperatury bardzo źle, np. sernik może opaść i spłaszczyć się.
Także naczynie, w którym pieczemy, może wpłynąć na ostateczny efekt. Duże, stalowe naczynia nagrzewają się znacznie, szczególnie, gdy ułożymy je blisko grzałek, czyli np. na samym dnie piekarnika. W ten sposób nasz wypiek może łatwo się przypalić, np. ciasto będzie miało czarny, twardy, zwęglony spód. Zamiast używać żeliwnych i stalowych naczyń, warto wykorzystywać naczynia aluminiowe, które przewodzą ciepło bardziej równomiernie i zmniejszają ryzyko przypalenia wypieku. Nie zawsze jednak naprawiają one problem w pełni.
Całe szczęście istnieje proste rozwiązanie tego problemu. Tym rozwiązaniem jest zwykły… kamień do pieczenia. Jak to możliwe, że kamień wpływa na jakość wypieku? Jeżeli umieścimy taki specjalny kamień wewnątrz piekarnika, to podczas nagrzewania zgromadzi on w sobie dużą ilość ciepła, które będzie uwalniać stopniowo w trakcie pieczenia. Kamień przejmuje też nadmiar ciepła, dzięki czemu nie ma ryzyka, że chleb lub ciasto przypali się w trakcie pieczenia. Gdy otworzymy drzwiczki od piekarnika, by sprawdzić stan wypieku, temperatura wewnątrz nie spadnie tak bardzo, ponieważ kamień zgromadził w sobie wystarczające ilości dodatkowego ciepła.
Pamiętajmy: aby zmniejszyć ryzyko przypalenia naszych wypieków, wykorzystajmy naczynia aluminiowe i skorzystajmy ze zwykłego kamienia do pieczenia.