Pochodzące z francuskiego nazywane masłem karité, masło shea jest produktem wszechstronnym. Jest niezastąpione w pielęgnacji ciała, twarzy i włosów ze względu na swoje właściwości nawilżające, regenerujące, ujędrniające, przeciwzapalne i antybakteryjne. Zanurz się w zdumiewających właściwościach masła shea i poznaj sposoby na wprowadzenie go do codziennej rutyny pielęgnacyjnej.
Produkt ten, często określany mianem masła karité, jest olejem roślinnym wydobywanym z nasion afrykańskiego drzewa shea. Jego postać to gęsty, twardy tłuszcz o białym lub nieco kremowym odcieniu i subtelnej woni orzechów, która po rozgrzaniu w dłoniach przechodzi w olejowy stan. Poniżej przedstawiamy wartościowe cechy masła shea.
Jakie masło shea powinno się wybrać?
Niewątpliwie, podobnie jak wszystkie oleje roślinne stosowane w kosmetykach, najlepszym wyborem jest surowe, nieprzetworzone masło shea. Jest ono produkowane ręcznie poprzez proces mechanicznego wyciskania nasion drzewa shea w temperaturze poniżej 70 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowuje wszystkie swoje doskonałe właściwości.
Charakterystyka masła shea
Masło shea jest emolientem, zawierającym nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E i F, fitosterole, polifenole takie jak katechiny oraz pochodne kwasu cynamonowego. Posiada działanie nawilżające i regenerujące.
Zastosowania masła shea: twarz, ciało i włosy
Właściwości masła shea obejmują:
- nawilżanie i regenerację skóry;
- opóźnianie procesów starzenia;
- ochronę przed negatywnym wpływem wolnych rodników;
- stymulowanie produkcji kolagenu w skórze;
- ujędrnianie i poprawę elastyczności skóry;
- właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i łagodzące podrażnienia;
- odbudowywanie ochronnej warstwy lipidowej skóry;
- nawilżanie, wygładzanie i nadawanie blasku włosom;
- wzmocnienie cebulek włosowych;
- zapobieganie rozdwajaniu się końcówek włosów;
- ochronę przed uszkodzeniami i szkodliwym wpływem warunków atmosferycznych.