Przyprawy to najlepsi przyjaciele każdego kucharza – zarówno profesjonalisty, jak i amatora. Dzięki nim wiele potraw nabiera charakterystycznych dla siebie smaków, którymi możemy uraczyć naszych znajomych i bliskich. Każdy zna podstawowe z nich, ale te bardziej egzotyczne mogą być dla niektórych z nas nowością. Poznaj 4 z nich, które mogą odmienić oblicze Twojej kuchni!
Przyprawa o najpiękniejszym kolorze – kurkuma
Kurkuma to przyprawa często wykorzystywana w wielu kuchniach azjatyckich. Słynie nie tylko ze swojego charakterystycznego smaku, ale również z pięknego koloru. Dodanie jej do zupy, sosu lub wypieków sprawi, że nabiorą one odcieni ciepłej żółci. To idealny sposób, aby poprawić wygląd wielu przysmaków i dodać im aromatu – od rosołu zaczynając, a na tajskim curry kończąc.
Kurkuma dobrze sprawdza się jako zamiennik szafranu, będąc jednocześnie znacznie tańsza. Jeśli przygotowujesz przepis z jego użyciem, to możesz wiele zaoszczędzić poprzez wykorzystanie tej powszechnie dostępnej alternatywy! Kurkumę i wiele innych przypraw oraz ich potencjalnych zamienników znaleźć możesz w ofercie marketów Kaufland, która dostępna jest na stronie https://www.kaufland.pl/.
Lubczyk to przyprawa zachwycająca nie tylko smakiem!
Przyprawa taka jak lubczyk zapewne nie musi być przedstawiana wielu fanom polskiej kuchni. Nie jest jednak tak popularna jak np. natka pietruszki, a czasem niesłusznie się o niej zapomina. Lubczyk to świetny dodatek do zup, zwłaszcza do rosołu, a także dobry wybór podczas przygotowywania dressingów do sałatek. Wielbiciele mięsa mogą go z kolei dodać do drobiu, mięsa z królika, a także jagnięciny – pomoże on wydobyć ich naturalne aromaty.
Nie wszyscy zapewne wiedzą o tym, że lubczyk posiada zastosowanie prozdrowotne. Działa on moczopędnie i rozkurczająco, co może być pomocne przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Jeśli dokucza nam niestrawność, to warto przygotować danie z duża ilością lubczyku!
Kardamon – bohater dań wytrawnych i deserów
Kardamon posiada mocny, unikalny smak i aromat, a także bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Używa się go równie często w przypadku dań wytrawnych, co deserów. W jaki sposób warto go zastosować?
Kardamon bardzo często gości w daniach pochodzących z półwyspu indyjskiego. Dodanie kilku całych owoców do gotującego się sosu curry napełni wszystkie składniki charakterystycznym smakiem. Podobnie ma się sprawa z ryżem – gotowanie go z dodatkiem kardamonu to idealne rozwiązanie, jeśli chcemy uzyskać ciekawy, korzenny aromat. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z jego ilością, ponieważ wspomniana przyprawa jest bardzo aromatyczna! Kardamon mielony i w formie całych owoców to również składnik niezliczonych ciast i słodkich napojów. Idealnie współgra m.in. z kawą i jabłkami. Na bazie tego połączenia smaków można przyrządzić wiele wypieków, których smak na długo zapamiętają domownicy lub goście.
Jeśli nie znałeś wcześniej tych przypraw, to daj im szansę zabłysnąć w przygotowywanych przez siebie daniach. Czeka na Ciebie prawdziwa kulinarna uczta!